svet

Stvarno se okreće

– Pa znaš, Zemlja je okrugla.

– Ma mama, ti mene zezaš- kaže ona.

Tisa ima strica u Australiji. On je njena prva i najvoljenija Skype konekcija.  Ona je njegova prva i najvoljenija bratanica. I raste mu na oči, iako je na drugom kraju sveta.

Baš tako nam se geografija umešala u raspored časova i pre nego što je bila planirana. Radoznalost joj je probudila činjenica da ne može da vidi Mišu baš uvek kad ga se zaželi, jer  kad je kod nas dan, kod Miše je noć.

Pokušavam da smislim kako  da mojoj trogodišnjoj princezi  objasnim sve te rotacije, gravitacije, Sunčev sistem i sve ostalo, i uz svo dužno poštovanje prema gimnazijskim lekcijama na navedene teme i očevima nauke koji su umirali sa velikim rečima na ustima, jedina slika koja mi okupira sećanje je ona iz Nušićeve Autobiografije: ( ovde sam našla ceo odlomak, ko nije čitao, preporučujem )

„Profesor je u nedostatku globusa upotrebljavao glavu jednog našeg  druga, nekoga Sretena Jovića, koji je odista bio tako glavat da je predstavljao pravi pokretni globus.

-Iziđi, Sreto, ovamo! –otpočeo bi lekciju kojom bi, recimo, hteo da nam objasni dan i noć…“

– Ne zezam te, stvarno je okrugla.

– Kako okrugla mama?

– Ovako, kao ova lopta. I gledaj sad- ova najveća lopta- to je Sunce. Ova srednja, to je Zemlja, a ova najmanja- to je Mesec.

– Daj meni Mesec.

– A ko će da drži Zemlju?

– Tata. A ti Sunce.

– E dobro. Sad Tata mora da se okreće sam oko sebe. I još mora da se okreće i oko mene. A ti ideš za Tatom.

– Neću. Hoću ja da idem oko tebe. Sama, bez Tate.

– Aj dobro, ali gledaj onda Tatu kako se okreće i kako je sad okrenut prema Suncu sa jedne strane, a onda se okrene sa druge strane. Vidiš? Tako se menjaju dan i noć. A pošto je Australija ovde dole, a mi smo ovde gore, onda je nama dan, kad je tamo noć i obrnuto. Kupiću ti globus, to je jedna lopta na kojoj je nacrtan ceo svet, pa ću ti pokazati gde smo mi nacrtani, a gde je Miša.

– Ajde Tata okreći se, što si stao?

Malo posle toga, obilazimo nas dve jedan veliki market.  Prolazimo pored onih polica gde su artikli na akciji i pored tegli kiselih krastavaca i deterdženta, gomila globusa -na akciji.

Dok ja gledam u krastavce, ona viče:

– Mama, evo ga sveeeet. Kupi mi svet!

I izađemo nas dve iz radnje.  Ona presrećna nosi Svet pod rukom, ja bez krastavaca, ali još srećnija jer držim ceo moj Svet za ruku.